ПАМ'ЯТКА
по організації та проведенні
ІІ Регіонального
відкритого фестивалю
автентичної
карпатської кухні
«Смачний Спас»
присвяченого 20-й
річниці незалежності України
21 серпня 2011 р.
Умови та
порядок проведення фестивалю:
Обов’язковим елементом є презентація автентичної
їжі. Для участі у конкурсі «Країна
гурманів» подається одна страва від
кожного села з описом складу та
рецептури приготування. Вимоги конкурсу
- місцевий кулінарний рецепт; страва, яка є візитною карткою даної місцевості,
ресторану чи садиби; подається склад
продукту у формі стенду, флаєру (розмір довільний), легенди, традиції, згадки
про рецепт, звідки він вперше з’явився, продукти для страви вирощені в даній
місцевості. На конкурс виставляється тільки одна страва, приготовлена в день
конкурсу чи напередодні в такій кількості: 10 порцій для дегустації плюс продаж для туристів. Інші страви теж
повинні бути присутні в оглядовій садибі.
Кожне
село представляє коровай, обрядовий хліб, автентичний костюм.
Виготовляє
стенд на тему «Моє село за роки незалежності», «Розквітай моє село в незалежній
державі» та ін.
В рамках проведення фестивалю проходитиме виставка-ярмарок, в якій
візьмуть участь виробники органічної
продукції України, селянські, фермерські
господарства, підприємства з виготовлення енергозберігаючих технологій,
відбудуться презентації фольклорно-етнографічних садиб «Від села до села»,
садиб «зеленого» туризму, готелів та етноресторанів.
ПОЛОЖЕННЯ
про ІІ
регіональний відкритий фестиваль автентичної
карпатської
кухні «Смачний Спас»
1.
Організація та мета фестивалю
Фестиваль автентичної карпатської
кухні «Смачний Спас» (далі фестиваль) проводиться Коломийською районною державною
адміністрацією, районною радою, асоціацією «Чиста Флора» (за згодою), Спаською сільською радою в рамках святкування
20-ї річниці Незалежності України.
Мета фестивалю - збереження і
розвиток автентичної культури харчування, популяризація і стимулювання розвитку
сільського туризму, відродження місцевих традицій, ремесел, розкриття творчого
потенціалу села, селища в обрядових
дійствах, звичаях, народних піснях, музиці, виявлення талановитої сільської молоді,
посилення впливу традиційної народної культури на формування національної
свідомості молодого покоління, налагодження творчих і ділових контактів,
привернення уваги громадськості та зарубіжжя до нашого регіону задля його
всебічного розвитку.
Підготовкою та проведенням
фестивалю керує утворений оргкомітет.
2.
Умови та порядок
проведення фестивалю
У фестивалі беруть участь
виробники сільськогосподарської і органічної продукції, власники
«зелених садиб», ресторанно-готельного бізнесу, майстри декоративно-вжиткового
мистецтва, фольклорно-етнографічні колективи.
Обов’язковим елементом є презентація автентичної їжі. Для участі у конкурсі «Країна гурманів»
подається одна страва з описом складу та рецептури
приготування. Вимоги конкурсу - місцевий кулінарний рецепт; страва, яка
є візитною карткою даної місцевості, ресторану чи садиби; подається склад продукту у формі стенду, флаєру (розмір
довільний), легенди, традиції, згадки про рецепт, звідки він вперше з’явився,
продукти для страви вирощені в даній місцевості. На конкурс виставляється
тільки одна страва, приготовлена в день конкурсу чи напередодні в такій
кількості: 10 порцій для дегустації плюс
продаж для туристів. Інші страви теж повинні бути присутні в оглядовій садибі.
В рамках проведення фестивалю
проходитиме виставка-ярмарок, в якій візьмуть участь виробники органічної продукції України, селянські, фермерські господарства,
підприємства з виготовлення енергозберігаючих технологій, відбудуться презентації
фольклорно-етнографічних садиб «Від села до села», садиб зеленого туризму,
готелів та етноресторанів.
На фестиваль запрошуються:
- фольклорно-етнографічні
колективи та виконавці Коломийщини, в
репертуарі яких є твори обрядової, побутової тематики (в основі яких
оспівуються страви національної кухні);
- фольклорні колективи з України,
ближнього зарубіжжя;
- фольклорно-музичні подвір’я
районів Івано-Франківської області, міст обласного підпорядкування, сіл
Коломийського району;
- майстри декоративно-вжиткового мистецтва області;
- виробники органічної продукції з України та зарубіжжя;
- виробники сільськогосподарської продукції;
- любителі етноігор (спортивні ігри, конкурси (команди з
району, області з 6 осіб).
Вимоги до облаштування
фольклорно-музичного подвір'я:
- виготовлення арки з назвою району (села);
- відгородження подвір'я (тин, паркан, вориння);
- використання атрибутів
сільського обійстя (криниця, лавки, верети, глиняний посуд,
сільськогосподарські знаряддя праці та предмети побуту);
-
альбоми, буклети, друкована продукція про
район (село);
-
ґазди і ґаздині подвір'я в національному
одязі;
-
подвір'я представити музиками чи
народними співанками;
- представлення страв кухні,
характерної для району (села);
Порядок подання документів
Заявка на участь у фестивалі і
конкурсі автентичної їжі Карпатського регіону «Країна гурманів» подається
до 10 серпня 2011 року за адресою:
м. Коломия
вул. Театральна, 21а
відділ культури і туризму
Коломийської райдержадміністрації
Фінансові умови
Дорожньо-транспортні витрати - за рахунок організацій та фізичних осіб,
які відряджають колективи чи окремих
учасників.
Нагороди
Організаційний комітет встановлює нагороди для всіх учасників фестивалю.
Оргкомітет, громадські, благодійні та інші організації мають право
встановлювати спеціальні призи та премії кращим учасникам фестивалю. Всі
нагороди погоджуються з оргкомітетом.
Програма
ІІ Регіонального відкритого
фестивалю
автентичної карпатської кухні
«Смачний
Спас»
присвяченого 20-й річниці
незалежності України
21 серпня 2011 р
9.00-9.30 урочиста зустріч єпископів, священників, влади,
гостей
фестивалю
9.30-11.00 святкова літургія присвячена 200-річчю церкви
Преображення Господнього
9.00-11.00 реєстрація та зустріч учасників, гостей і делегацій
фестивалю
11.00 – 11.30 святкова хода учасників і гостей фестивалю
двома колонами:
І – від церкви Переображення
Господнього до місця
центральної клумби на роз’їзді;
ІІ – від Народного дому до
каплиці Святого Покрова
Пречистої Діви Марії збудованої
на честь Незалежності
України, памя’тного хреста,
могили Січовим Срільцям до
місця центральної клумби на
роз’їзді;
Спільною ходою колона рухається
до стадіону (місця
проведення фестивалю)
12.00 – 12.45 урочисте відкриття фестивалю
13.00 – 18.00 огляд фольклорних садиб, виставки майстрів
декоративно-ужиткового
мистецтва, виставки-ярмарку
органічної продукції, секторів зеленого
туризму та
виробників енергозберігаючих технологій.
12.45- 19.00 - мистецька програма за участю народних,
заслужених артистів України,
мистецьких колективів
Коломийського району, районів
Івано-Франківської області,
ближнього зарубіжжя.
15.00 – 17.00 - козацькі розваги, ігри, конкурси
19.00 – 23.00 – українська молодіжна вечірка за участю
солістів-вокалістів та
весільних гуртів
|